Ingrediente:
- 1 kg burtă de vacă sau viţel
- 1 căpăţâna mare de usturoi
- 2 gălbenuşuri
- leuştean, sare, piper
- 2 kg ciocănele şi picioare de vacă
- 100 ml oţet
- 500 ml smântâna
- 500 g zarzavat supă - 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci
Porţii: 4-6
Preparare:
Seara:
Se pun 5 l de apa la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumează. Se spăla burta, se tăie în bucăţi potrivite, se aruncă grăsimea, se curată de pieliţă, se freacă cu mălai şi cu oţet. Se lasă până dimineaţă în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-i scoată acidul din musculatură. După trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tăind zgârciurile în tăieţei de 1 cm lăţime. Dacă aveţi burtă prefiartă nu mai trebuie s-o frecaţi cu mălai şi oţet. Dacă nu aveţi ciocănele şi picioare de vacă completaţi cu mai multă burtă prefiară.
Dimineaţa:
Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri. Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuţit. După trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta şi se tăie în tăieţei de aprox. 1 cm lăţime - 3 cm lungime (sau cum vreţi). Se pune iar totul la fiert - burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul, încă vreo oră. Ciorba trebuie să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă. Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură de sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă. Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean. Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la îndemână şi o olivieră cu mujdei, oţet, smântână etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu